Mobil Weekend

Google I/O 2016 - a legnagyobb bejelentések

2016. május 20. 14:17 - MobilWeekend

1463589742-iofiller.jpgTegnap reggel megtörténtek a nagy bejelentések a Google I/O-n, íme egy összefoglaló, ha lemaradtatok volna a legnagyobb újdonságokról:

Daydream: A Google legújabb VR platformja

A Google-nak most már van egy szuper mobil VR platformja, a Daydream, ami Android N-re lett fejlesztve. Nem fog versenyezni a PC-n futó Oculus Rifttel, de mindenképpen nagyobb ugrás a Cardboardnál. Mondhatni az új Android N-ben lesz egy külön VR-mód.

A Daydream-kompatibilis telefonok (Samsung, HTC, LG, Huawei, stb.) ősztől lesznek csak elérhetőek a boltokban, mivel speciális szenzor kell a VR-módhoz.  

Google Assistant

A Google virtuális segítője, a Google Assistant menedzseli az életünket és minden kérdésünkre válaszol, legyen az írott, vagy kimondott. A Google Now technológiáján alapszik. Lényegében egy kétoldakú beszélgetést tesz lehetővé a felhasználó és a Google között az Assistant segítségével. Ha felteszünk egy kérdést és megkapjuk rá a választ, könnyen folytathatjuk a kérdezést anélkül, hogy megszakítanánk a folyamatot. A Google felveszi a beszélgetés flow-ját, ha úgy tetszik, és kikeresi az információkat. Különösen hasznos, ha ételt rendelnénk vagy az aktuális hétvégi programokra lennénk kíváncsiak. Az egyedisége abban rejlik, hogy sokkal inkább egy közvetlen beszélgetésre élezték ki az Assistant működését, mint egyszerű kérdés-válaszolgatásra. Elég, ha csak annyit kérdezünk tőle, hogy "mit játszanak ma?" És már ki is dobja az aznapi moziműsort. Ha pedig hozzátesszük, hogy "a gyerekeket is vinném" akkor gyerek-barát moziműsort keres. Arra a kérdésre pedig, hogy hogyan lehet a Google Assistent-et “hazavinni” a válasz a Google Home.

Google Home

A Google Assistant formába öntött változata, okos otthonokhoz. Állandóan fülel, figyel, a mikrofon mindig naprakész és követi az utasításainkat, végrehajtja a parancsainkat. Ha kell hőmérsékletet szabályoz vagy a fényerősséget állítja, lámpát kapcsol és parancsra redőnyt enged le vagy fel, vagy éppen bekapcsolja a kedvenc Spotify lejátszási listánkat. Lényeg, hogy menedzseli a házimunkát, segít a kikapcsolódásban és kommunikál a Google-el. Többféle eszközzel működik és az is  állítható, hogy melyiket irányítsa éppen. A Google Home-ot úgy tervezték, hogy letisztult design-jával tökéletesen illeszkedjen minden otthoni környezetbe. Szép és esztétikus, ideális kelléke egy nappalinak.

Allo

Az Alloban minden van, ami a hagyományos messengerekben: küldhetünk matricát, van benne emoji, rajzolhatunk az elküldött képekre, viszont ami plusz, hogy van benne whisper-mód, ami még inkább segít a kommunikációban, de leginkább az önkifejezésben. Nincsen már CAPS LOCK, ha dühösek vagyunk valakire, elég csak a csúszkát mozgatni, ha ordítani vagy éppen suttogni szeretnénk. Regisztrálni telefonszámmal lehet és rögtön hozzá is adja a Google felhasználónkat. Van benne továbbá előre beépített válaszlehetőség, ha kapunk egy kérdést és lusta vagyunk, vagy nincs éppen időnk válaszolni, csak rányomunk a felajánlott válaszokra és már meg is vagyunk vele. Minél többet használjuk az Allo-t, annál jobbak lesznek ezek a válasz javaslatok. Ami azonban a legjobb dolog az Alloban, az a Google Assistanttal való kommunikáció. Pl. Beszélgetünk az olasz konyháról, főznénk valamit, képet, receptet küldünk egymásnak és az Allo kapásból felajánl pár olasz éttermet a környéken, hála az Assistantnak. Vagy ha éppen a fociról beszélgetünk a chat ablakban, kidobja, hogy melyik csapat győzött a meccsen. Kérhetünk információkat közvetlenül az Assistantból, illetve az üzenetek titkosításában is születtek újítások, mint pl. a felhasználók tiltása és a rejtett értesítések.

Duo

Mert egy üzenetküldő app sosem elég! Rögtön az Allo után jelentették be a Duo-t, ami egy videó-chat alkalmazás, mint az Apple-nél a FaceTime. Szintén csak mobilon működik és telefonszámmal kell regisztrálni hozzá. Nyáron Androidra és iOS-re is elérhető lesz. A plusz benne a “Knock-knock” funkció, ami lehetővé teszi, hogy még hívás közben, az élő kapcsolat előtt bekapcsoljon a selfie kamera.

Android N: okosabb, jobb, gyorsabb

Az Új Android N-ben van már kép a képben mód, jobb értesítés-ellenőrző rendszer és a játékosoknak jó hír, hogy az új 3D-s Vulkan API-val magasan megugrik a grafikai teljesítménye a telefonnak. A fejlesztők élesebb képet tudnak vele állítani úgy, hogy közvetlenül irányítani tudják a telefon GPU-ját, teljessé téve ezzel a játékélményt. A Jit Compiler lehetővé teszi, hogy sokkal gyorsabb legyen a telepítés, az appok gyorsabban fussanak az N-en.

Ami a biztonságok illeti, a titkosítás file-alapú lesz, illetve a legújabb frissítéseket is automatikusan letölti majd az N. Az egyszerű használatra is nagy hangsúlyt fektettek, éppen ezért azok az appok, amiket éppen nem használunk nem is futnak feleslegesen a háttérben, mivel az N automatikusan bezárja őket. Ami az értesítéseket illeti, kapott egy direct reply panelt, hogy ha üzenetet kapnánk, akkor kapásból tudjunk az értesítés fülben válaszolni. Emellett az Unicode 9-el komplett új emoji szettet is kapunk.

Android Wear 2.0

A 2014-es modellhez képest nem sokat változott az új Android Wear, de abban igen, hogy sokkal függetlenebb lett, nagyobb autonómiával működik. Közvetlen hozzáférése van a hálózathoz, így nem függ majd a telefontól. Lényeg, hogy ne kelljen a mobilt mindig magunknál hordani, hogy kényelmesebb legyen vele a mozgás. 

Firebase

A 2014-ben kijött fejlesztői felületre, a Firebase-re is hozott a Google frissítéseket. Lényegében sokkal átláthatóbb lett a használata, mivel minden feature egy helyre került. Az alkalmazás készítést jóval megkönnyíti a Firebase a fejlesztőknek. A Firebase egy nagyon fontos back-end szolgáltatás és nem csak Android fejlesztőknek. Cross platformos fejlesztések is gyerekjátéknak tűnnek és a bugokat is hamarabb ki lehet szűrni vele.

A Firebase nagy előnye, hogy egy helyen lehet menedzselni benne mindent, ami a fejlesztéshez kell: könnyű hozzáférni minden adathoz, amik az adott alkalmazáshoz kellenek, tárolja őket, figyel a cash reportokra és az analitikára. A mostani újítások közt van a Firebase Analytics, ami statisztikákat közöl az applikáció teljesítményéről, követhetjük a legújabb trendeket, csoportokba rendezhetjük a felhasználókat és sokkal több insight-ot tartalmaz, mint a 2014-es verzió. Arról nem is beszélve, hogy közvetlen kapcsolatot köthet a fejlesztő a userrel, ami nem egy hátrány, ha gyors, valós feedbackeket akarunk kapni az alkalmazásunkról, amin épp dolgozunk, vagy, ha A/B tesztelni akarjuk az appot. Ha pl. elhelyeznek egy gombot az applikációban, közvetlenül trackingelhetik a felhasználók viselkedését, követhetik, hogy hányan használják, mennyire tetszik nekik, hányan fizettek, stb. A Google Cloud Messaging-et is integrálták a Firebase-be, így lett a Firebase Cloud Messaging, ami új értesítési központtal jár: korlátlan értesítést küldhetnek a fejlesztők a felhasználóknak bármelyik országba és az üzenet nyelvét is lefordítja nekünk. illetve a Firbase Storage lehetővé teszi, hogy skálázható rendszerben tároljanak média tartalmakat. A Firebase Remote Configgal pedig nem kell minden esetben új verziót közzétenni, ha valamit változtatunk az alkalmazásban. A Crash Reporting tool-al még azelőtt kiszűrhetjük a hibákat, mielőtt a userek észrevennék. Illetve a Google hirdetéskezelői, az AdWords és az AdMob is integrálva lett a Firebase-be és szintén újdonság a Firebase Invites, amivel meg lehet hívni más fejlesztőket is a projektbe.

Android Studio 2.2

Az Androidos fejlesztői környezet legújabb verzióját is bemutatták a Google I/O-n, az Android Studio 2.2-t. Minden meg van benne, ami a UI fejlesztéshez kell és tudjuk, hogy a UI egy elég trükkös része az alkalmazás fejlesztésnek, főleg Androidnál, tekintve, hogy elég sokféle méretű képernyő van és rengeteg az Androidos telefon. Az egyik legnagyobb újítás az újraírt Layout Designer. Az új Layout Designerrel sokkal könnyebb az Androidos eszközökre tervezni: ha megvagyunk a design-al, a Layout Designer automatikusan átméretezi a UI-t a megfelelő eszközre. Másik nagy újítás benne az Espresso Testing Recording. Ezzel a frameworkkel UI teszteket lehet készíteni, amivel könnyen szimulálhatóak a user interakciók egyetlen target app-on. Az Espresso Test Recording automatikusan rögzít minden interakciót miközben teszteljük a UI-t.

A többi újításban benne van egy kiterjesztett Android code analysis plusz az IDE és a IntelliJ 2016.1, aminek a legújabb verziója elérhető a JetBrains-en. Az Android Studio 2.2 most már támogatja a CMake and NDK-Build-et is, így a C++-os fejlesztők is örülhetnek.

Machine Learning

A TPU (Tensor Processing Units) egy speciáls chip, kifejezetten machine learning alkalmazásokra. A TPU tízszer jobb teljesítményű az olyan hasonló hardweres eszközökhöz képest, mint a GPU és az FGPA. A Google titokban már évek óta fejleszti az ASICs-et, úgy, hogy TPU fut az adatközpontban és olyan alkalmazásokat irányít, mint a RankBrain. A Google nagyot fog alkotni a machine learning területén, ha csak a TensorFlow-t nézzük, ami már tavaly óta nyílt forráskódú API-kkal operál, hogy ösztönözze a közösségi fejlesztést. Vannak beszédfelismerő, fordító, képfelismerő API-k, amik azokkal az algoritmusokkal működnek, mint a Google levelezője, a Gmail vagy a Photos. A Google Cloud platformjába folyamatosan integrálnak ilyen API-kat.

Android Instant Apps

Az Android Instant Appok lényege, hogy anélkül működnek, hogy lekéne őket tölteni. Ennyire egyszerű: kapunk egy bizonyos linket, amire kattintva csak az a része lesz elérhető az appnak, amit éppen használni akarunk. Persze megkérdezi, hogy le akarjuk-e tölteni az egész alkalmazást, de arra, amire használni akarjuk éppen, elég csak egy bizonyos részét. Az Android Pay-el való összeköttetésnek köszönhetően pedig az Instant Appok teljesen átírhatják az online vásárlási rendszert. Elég lesz csak rákattintani az adott linkre és már működik is a funkció. A fejlesztőknek ez az opció lehetővé teszi, hogy növeljék az alkalmazást használók bázisát, mivel nem “erőltetik” rájuk a letöltést. És működik a Jelly Bean-ig visszamenőleg. 

Tetszett a cikk? Kövess Minket Facebookon is!

Források: Techradar, Techcrunch, The Verge, Engadget, Phonearena, Androidauthority, Androidpolice, Computerworld

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mobilweekend.blog.hu/api/trackback/id/tr418734412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Moldovan Csaba 2016.05.21. 16:43:29

A keynote a 2015-ös, nem a 16-os
süti beállítások módosítása