Mobil Weekend

Instant érintőképernyő bárhol

2016. március 21. 15:35 - MobilWeekend

fingerio-2.jpg

Mobil szonár-technológiával bármilyen felületből érintőképernyőt varázsol a FingerIO

Nem minden kijelzőn lehet kényelmesen taperolni… gondoljunk csak a sürgős messenger üzenetekre és arra a temérdek sok elgépelésre, amiből a viták és félreértések születnek nap mint nap. Főleg, ha még az okostelefonunk a kisebb kijelzős kategóriába tartozik.

Ennek tudatában a Washington Egyetem kutatói kifejlesztettek egy technológiát, ahol a készülékbe épített szonár lehetővé teszi, hogy a felhasználó ujjának mozdulatait közeli felületekre vetítse, kiterjesztve ezzel lényegében a képernyőt. 

Ez a technológia a FingerIO, amely nem hallható hanghullámokat juttat a készülék speakerébe, hogy aztán az ujjunkról visszaverődve a hanghullámokat visszajuttassa a mikrofonba. Majdhogynem azonnal érzékeli az ujjunk helyzetét a szenzor, amíg kibocsájtja a hanghullámokat és míg visszaverődnek a telefon mikrofonjába. Kb 8 mm-ig terjed az érzékenysége.

A kamera-alapú rendszerekkel ellentétben a FingerIO működik akkor is, amikor a készülék tokban van, vagy csak le van takarva valamivel. Praktikus, ha hangerőn akarunk állítani, ki akarunk választani valami ikont, de akár a levegőben is gépelhetünk vele, ha valami sürgős üzenetet kell megírnunk.

Már sikeresen letesztelték egy Samsung Galaxy S4-es telefonon, egy Android appot futtatva és egy okos órán is. Mivel az óra kijelzője nagyon picike, sokat segíthet egy ilyen beépített szonár technológia.

Íme a gyakorlatban:

Tetszett a cikk? Kövess minket Facebookon is!

Forrás: Gizmag

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mobilweekend.blog.hu/api/trackback/id/tr88509596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.03.22. 09:56:12

"Kb 8 mm-ig terjed az érzékenysége."

Nem az érzékenysége, hanem a pontossága.

A jelen fordítás nem említi - pedig az eredeti cikkben benne van -, hogy két mikrofon kell hozzá. Ami azt jelenti, hogy a jövőben biztos lesz majd több is, mert ez javítja a pontosságot.
süti beállítások módosítása