Mobil Weekend

Példák IoT-re

2016. július 22. 19:12 - MobilWeekend

160719_mobilweekend_instagram_hirdetes_1080x1080.jpg

Legyen szó egészségügyről, természetvédelemről, okos városokról, okos otthonokról, az IoT teljesen behálózza életünket. Ma már nincs olyan a terület, ahol ne lehetne bevetni okos eszközöket, amelyek folyamatosan monitorozzák az életünket és segítik a munkánkat. A nagy tech gyártók kezdenek felzárkózni a modern ember igényeihez és egyre többen kezdenek el IoT-val foglalkozni, okoskütyüket gyártani, elérhető áron.

Összegyűjtöttünk pár példát, hogy inspiráljunk titeket és kicsit segítsük az ötletelést a Mobil Weekend Budapest 2016 ötletversenyéhez!

IoT és ember

Remek IoT példa például a MIMO okos babafigyelő: kis méretű, érzékeny szenzor, amit a babák ruhájára lehet rögzíteni, így az folyamatosan jeleket küld nekünk a bébi légzéséről, szívveréséről, stb. Figyeli helyettünk, hogy jól alszik-e a kicsi és jelez, ha bármi probléma van.

A területen persze a legelső IoT eszközök a különböző mozgást, sportolást lekövető fejlesztések voltak. A legismertebb eszköz, a pulzusmérő óra is ide sorolható, de ma már szinte minden testi tevékenységet monitoroznak az okoskütyük. A pontosabb mérések érdekében már lenyelhető mikroszenzorok is léteznek, amelyek a testünk belső funkcióit figyelik, például követik és kiértékelik az emésztési folyamatokat, monitorozzák a cukorbetegséget jelző értékeket. Jelenleg fejlesztés alatt áll egy olyan tapasz, melyben beépített mikroméretű tűk inzulint adagolnak, ha a megengedett határértéktől eltérő vércukorszintet jelez a szenzor.

Arra is van IoT megoldás, ha nem tudunk ott lenni az idős rokonaink mellett, hiszen a lakás különböző pontjait elhelyezhető, hálózatba kapcsolat szenzoros rendszer figyeli őket, követi a napi rutinjukat és ha a nagyi leesne a lépcsőről a pincébe lekváros üvegért menet, azonnal jelez nekünk, hogy baj van.
Valóban csak a képzelet szabhat határt az IoT technológiai újításainak és sok esetben ez szó szerint életet menthet!

IoT és háztartás

Elveszett kulcscsomó megtaláló szenzor? Létezik és ez egy kifejezetten praktikus kis IoT kütyü, aminek segítségével egy appon keresztül könnyen nyomára bukkanhatunk az elveszett kulcsunknak.

A távolról is lehetséges hőmérséklet szabályozás is régóta létezik már, csak úgy, mint a mozgást figyelő IoT biztonságtechnikai eszközök. Appon keresztül állíthatjuk a lakás hőmérsékletét, szabályozhatjuk a világítást, mindent, ami háztartással kapcsolatos, így wifin keresztül a távolból is ellenőrizhetjük, hogy mindent rendben van-e a házban, amíg mi nem vagyunk otthon. Nincs többé “jaj, vajon kihúztam-e a vasalót?” probléma.

Arra is van IoT megoldás, hogy egy szenzor mérje a fű magasságát és szóljon, ha le kell vágni és ha rég nem esett eső, akkor beüzemeli a locsolót, azaz helyettünk is vigyáz a növényeinkre.
Mit szólnánk ahhoz, ha jelezne a hűtőnk, hogy elfogyott a kedvenc sörünk és lejárt a virsli szavatossága? Sőt, be is vásárolna helyettünk kapásból? Mert ez mind lehetséges az IoT segítségével.

IoT és játék

Az egyre népszerűbb VR játékok is IoT eszköznek számítanak, hiszen szükség van a használatukhoz egy szemüvegre és egy alkalmazásra. Na jó, a Pokemon Go ezalól kivételt képez, de a jövő legjobb virtuális valóságot teremtő játékaiban kulcsfontosságú lesz az IoT technológia.

Brixo: egyszerű, de nagyszerű okos legó felnőtteknek. Bár társadalmi problémára nem nyújt megoldást, mindenképpen szórakoztató! A különböző modulokból álló építőkockákkal összerakhatjuk a saját kis okos kütyünket, ami többféle feladatot is képes ellátni, attól függően, hogy éppen hogyan illesztjük össze az elemeket. Az biztos, hogy hosszú órákat fogunk tölteni vele, ha végre forgalomba hozzák!

IoT és város

Mennyivel egyszerűbb lenne az életünk, ha a köztéren lévő kukák jeleznének, ha tele vannak. Sőt, azt is tudnák, hogy milyen szemét került bele és képesek lennének saját magukat szelektíven szabályozni - a szenzorokkal felszerelt okos kukákkal és az IoT technológiával ez is lehetséges lesz.

Szenzoros zebra: Szingapúrban már létezik olyan gyalogos átkelő, amely érzékeli, ha várnak a zebránál és csak akkor vált át zöldre. Kifejezetten praktikus a forgalom szabályozásban!

Okos utcai világítás: energiatakarékos megoldást jelentenek azok a közterületi lámpák, amelyek napszaktól függően állítják a fényerősségüket. Minek égjenek fényes nappal is ugyanolyan hatásfokon, mint éjszaka? Pénzkidobás!

A sort persze hosszan folytathatnánk, hiszen szinte nincs is olyan területe az életünknek, ahol ne jelennének meg az IoT technika vívmányai.

forrás:
http://postscapes.com/internet-of-things-examples/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mobilweekend.blog.hu/api/trackback/id/tr498908234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása