Mobil Weekend

Épül az első okos város Dél-Koreában

2016. május 31. 13:13 - MobilWeekend

kepernyofoto_2016-05-31_11_38_45.png

Forrás: The Verge

A Samsung Electronics és az SG Telecom összefogtak, hogy megépítsék az első IoT-n alapuló okos várost.

A lényeg egy olyan országos hálózat kiépítése, amely összekapcsolja az eszközöket egymással létrehozva ezzel a jövő smart city-jét. Az országos hálózat LoRaWAN alapú lesz, de ugyanilyen hálózaton dolgozik már a Swisscon és a holland KPN is.

Mostanra már körvonalazódott, hogy az okostelefonok és a virtuális valóság után/mellett az IoT-é lesz a jövő. Vagy talán már most is az. Minden kütyü chipet kap és minden eszköz kommunikálni fog egymással. Otthonaink berendezése teljesen átalakul majd és automatizálódik. A LoRaWAN (Long Range Wide-Area Network) egy kis energiaigényű, hosszú életű és alacsony sávszélességű hálózati megoldás, amellyel könnyen kommunikálhatnak egymással a szenzorok, lefedve ezzel az egész okos várost. Ez a hálózat nem helyettesíteni, hanem kiegészíteni, illetve növelni fogja a már meglévő hálózatokat ahová a laptopok és okostelefonok is csatlakoznak. A LoRaWAN első körben Daegu városban fog elindulni 900MHz-es frekvencián, mielőtt országosan is elérhetővé tennék 2016 közepére.

Daegu-n fogják tesztelni az IoT hálózatot és első sorban cloud platformokra, megújuló energiaforrásokon alapuló infrastruktúrára és egészségügyi illetve elektronikus járművökön alapuló big data analitikára fog koncentrálni. A közvilágítás pl. időjárási és közlekedési infókat fog begyűjteni IoT szenzorok segítségével úgy, hogy közben energia takarékos üzemmódban képes lesz állítani a fényerősséget és infókat fog közölni a légszennyezettségről. Dél-Korea mindig is elöl járt a technológiai újításokban és ez most sem lesz másképp. Kíváncsian várjuk a jövő okos városát, hogy mennyire működik majd a gyakorlatban!

Tetszett a cikk? Kövess minket Facebookon is!

Forrás: The Verge 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mobilweekend.blog.hu/api/trackback/id/tr418762466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása