Mobil Weekend

Érkezik a mesterséges intelligencia mobil eszközökre

2016. február 08. 11:13 - MobilWeekend

Egy dolog miatt nem léteznek még mesterséges idegpályák az okostelefonokon: az pedig az energia hiány. Sajnos az agyhoz hasonló mesterséges intelligencia előállításához bizony rengeteg sokmagos grafikus processzorra lenne szükség, amit nem feltétlenül a kezünkben is elférő telefonokra terveznek.

neural_network.gif

És mégis, a MIT talált egy megoldást. Nemrég ugyanis bejelentették az Eyeriss-t, egy chipet, ami egy alacsony energiaszinten is működő mestersés hálózatot biztosít mobileszközökre. 168 magos, de 10-szer kevesebb energiát fogyaszt, mint a gyári processzorok a telefonokban. Nyugodtan bele teheted a chipet, anélkül, hogy megölné a telefonodat.

Az Eyeriss trükkje, hogy elkerüli az adat duplikációt. Mivel minden magnak saját memóriája van, minden adatot tömörít, aminek köszönhetően minimumra csökkenti a munkaidőt. A közeli magok ráadásul kommunikálnak egymással, így nem kell minden infót a központi rendszeren átfuttatni.

Ez a találmány hatalmas áttörést jelent az intelligens technológia fejlődésében. Nem tudjuk, hogy mikor lesz majd az átlagember számára is elérhető ez az innováció, de izgalmasan várjuk a jövőt.

Forrás: Engadget

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mobilweekend.blog.hu/api/trackback/id/tr718370092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása