Mobil Weekend

Google meglepetés! Itt az Android N!

2016. március 10. 11:39 - MobilWeekend

android-n-preview-logo.jpg

forrás: Androidauthority

A Google bemutatta végre az Android N-t, lássuk, milyen újításokkal érkezett!

Minden látszólag apróságnak tűnő feature valójában megkönnyíti a mindennapi okostelefon használatot és kifejezetten praktikusnak bizonyulnak.

Ilyen például az Emergency Info screen, ami lényegében egy nyomtatvány, ahol megadhatod az alap infókat magadról, ami vészhelyzet esetén igencsak jól jöhet, ha pl. valaki megtalálja a telefonod miközben egy durva epilepsziás roham ér az utcán…  Nem árt, ha tudják az emberek ilyenkor, hogy kit hívhatnak fel, milyen gyógyszerre vagy érzékeny, mikor születtél, stb.

android-n-emergency-info.jpg

Forrás: Droid-life

Másik 2 szuper újítás a multi-window - képernyőmegosztó mód és a jobb tablet support. Az android N sokkal inkább tablet-kompatibilisabb lesz, mint az elődje testreszabható navigációs gombokkal, DPI switcher-el és tablet-specifikus System UI Tuner opciókkal.

Java API-k felülírva

Googleék OpenJDK-ra váltanak az Android N-ben a Java helyett. Bár ugyanúgy Oarcle kód marad, az OpenJDK, ahogy azt a neve is elárulja egy nyílt forrású kód lesz a Java fejlesztő készletén belül. Ezzel a közös, könnyebben hozzáférhető kódrendszerrel nagyban megkönnyítették az appfejlesztők életét.

Új beállítások menü

Ráncfelvarrást kapott a Rendszer beállítások menü is az Android N-nél. Kapott pl. egy ‘Ne Zavarj’ opciót a legördülő sávban, illetve a hálózati beállítások is sokkal átláthatóbbak lettek és egy helyre kerültek. Ahelyett, hogy külön bemennél a Wi-Fi beállításokba, hogy lásd, melyik hálózatra vagy kapcsolódva, az új menüben rögtön láthatod a fent megjelenő settings menüben. Ezzel pedig időt spórolhatsz meg.

Multitasking

Egyszerre több appot is kényelmesen futtathatsz az Android N-el, a telefonon és tableten is. Ezek a megosztott képernyőn jelennek meg, hogy könnyebben tudj átváltani egyikből a másikba.

android-6-0-multi-window-1-840x472.png

Forrás: androidauthority

Értesítési panel

Sokkal több minden jelenik meg, sokkal átláthatóbban, ahogy ezt a Verge videójában is láthatjátok! A gyors beállításokkal pedig 1 nyomásra azonnal megjelenik a beállítások menü, nem kell kikeresgélni.

Android N bemutató:

Tetszett a cikk? Kövess minket Facebookon is!

Források: Androidauthority, Android-life

 

 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mobilweekend.blog.hu/api/trackback/id/tr438459974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabiiii 2016.03.10. 18:00:03

A multitaskingot meg az osztott képernyőt mintha már az 1985-ben megjelent Windows 1.0 is tudta volna. Ez is biztos olyan fajta óriási előrelépés, mint a a piros színben is kapható Iphone.

inebhedj - szerintem 2016.03.10. 18:33:54

@gabiiii:

Gyanítom (a videó alapján), hogy itt részben valami fordítási vagy értelmezési bug lesz, inkább multitasking update-ről van szó a Google "gyári" launcher esetében, azaz a futó programokból egyszerre kettőt tarthatunk az asztalon aktív állapotban (kettéosztva tehát a képernyőt).

Máskülönben hirtelenjében nem emlékszem, hogy bármelyik (okos)telefonon futtatott Windows 1.0 tudott volna ilyesmit, bár én csak valamikor 1999-2000 környékén jutottam először mobiltelefonhoz, ráadásul az Motorola Startac 70-es volt, szóval nem tudott Windows-t futtatni. Ugyanakkor a megjegyzés nem alaptalan, sose értettem a hype-ot a XIX. században akörül, hogy gőzmozdony vontatta vonattal el lehet jutni Vácról Budapestre, hiszen erre a lovaskocsik is képesek voltak több száz évvel korábban.

Netuddki. 2016.03.10. 18:51:42

"Nagyon dob a Google az új Androiddal"

Hö?

eßemfaßom meg áll 2016.03.10. 19:29:18

@inebhedj - szerintem: "hogy bármelyik (okos)telefonon futtatott Windows 1.0 tudott volna ilyesmit" viszont bármelyik 10 évnél nem vénebb okostelefonban izmosabb a hardver mint amit a w1.0 felhasználók álmukban el tudtak képzelni.

nagylaszlo71 2016.03.10. 19:52:52

@___________Tibi___________:
Igen, már a dupla redőny is tripla lett és még több rém fontos értesítést ;-)

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2016.03.10. 21:02:23

Minimum két-három év mire a kínaiak az olcsó készülékeire felrakják.

Phteven 2016.03.11. 08:15:09

@Kara kán: Addig is használhatóak maradnak.
süti beállítások módosítása