Mobil Weekend

Pánik gomb lesz minden telefonon Indiában

2016. április 27. 13:50 - MobilWeekend

panic-button-1067100_960_720.jpgIndia szeretne pánik gombokat rakni minden telefonra, hogy ezzel csökkentsék a nők elleni erőszakot.

A következő évre minden új telefon fizikai pánik gombot fog kapni, hogy a nőkkel szemben elkövetett erőszakot próbálják valahogyan csökkenteni. Az új szabályozás 2017 januárjától lép életbe. Amikor valaki lenyomja a gombot, az a rendőrségen fog riasztani pontos helyzetet bemérve és az embert is, akihez tartozik a telefon. Emellett 2018-ra minden headsetet felakarnak szerelni geolokációval.

A pánik gombokat hagyományos telefonon vagy az 5-ös gomb vagy a 9-es gomb lenyomásával lehet majd aktiválni, okostelefonokon pedig a kikapcs gomb 3-szori megnyomásával. Azok az eszközök, amiket még a törvény életbelépése előtt vásárolnak lefrissíthetőek lesznek a telefonközpontokban.

Indiában léteznek már hasonló appok kifejezetten nőknek, illetve mióta történt egy erőszakos incidens egy Uber sofőr és utasa között, azóta az Uber is integrált biztonsági gombokat az alkalmazásba. De ha belegondolunk, teljesen feleslegesek ezek az erőfeszítések, hiszen éles helyzetben egy nőnek nincsen annyi ideje, hogy bepötyögjön egy üzenetet, vagy egyáltalán megvárja, amíg betölt az app. Ezért már sokkal hasznosabb egy konkrét gomb amit, ha megnyomsz már küldi is a riasztást a rendőrségre.

Nem tudhatjuk, hogy mennyivel fogja csökkenteni a pánik gomb az erőszakolások számát, de sajnos valószínűbb, hogy csak minimálisan. A problémákat és a megoldásokat máshol kell keresni. A legtöbb áldozat egyáltalán nem tesz bejelentést, mert félnek a megbélyegzéstől, megtorlásoktól, stb. ezen pedig a pánik gomb sem fog tudni javítani.

Tetszett a cikk? Kövess minket Facebookon is!

Forrás: Techcrunch

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mobilweekend.blog.hu/api/trackback/id/tr848667418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.04.28. 04:26:20

Hülyeség. Aki járt már Indiában, az tudja, hogy az utcán is szemrebbenés nélkül kiverik a farkukat, ha egy szőke európai nőt meglátnak. Ez nem túlzás. India egy hatalmas putri, a nyugati feministák meg az amerikai egyetemi campusokon hisztiznek a képzelt rape culture miatt. Na Indiában vagy az arab világban aztán tényleg van nemi erőszak kultúra. De ott senkit nem érdekel ez az egész, mert egy tradicionális társadalom.
süti beállítások módosítása